„Faptul că islamiștii, sub masca de ajutor umanitar, încearcă să deturneze în scopurile lor situația refugiaților făcând prozelitism și încercând să-i recruteze, ne preocupă foarte mult”, indică Oficiul federal pentru protecția Constituției, într-un comunicat.
„Suntem în special atenți față de tinerii refugiați neînsoțiți, care ar putea fi o pradă ușoară pentru islamiști”, precizează sursa citată, care adaugă, în schimb, că nu există informații credibile care ar sugera că „grupuri jihadiste s-au folosit de afluxul de refugiați pentru a se infiltra pe teritoriul federal”.
Potrivit serviciului de informații interne german, în total circa 740 de persoane au părăsit până acum Germania pentru a se alătura grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria sau în Irak. Aproximativ 120 dintre acestea au fost ucise.
„Aproximativ o treime dintre ele s-au întors (în Germania). Avem date cu privire la peste 70 de persoane care au experiență de luptă”, se mai spune în aceeași declarație.
Până în prezent Germania nu a fost afectată de un atac jihadist de amploare, spre deosebire de alte țări europene, dar în luna august doi combatanți germani care și-au revendicat apartenența la Statul Islamic în Siria au amenințat cu comiterea de atentate în Germania.
Poliția germană a procedat marți dimineață la o serie de percheziții, pe fondul suspiciunilor privind existența unei filiere de recrutare de combatanți pentru Statul Islamic în Siria într-o moschee din Berlin. Raidul survine la puțin timp după ce un irakian, deja condamnat pentru „terorism”, a fost anihilat săptămâna trecută la Berlin după ce înjunghiase o polițistă. Autoritățile nu au evocat imediat motive jihadiste în respectivul caz.